Laptopzone » Laptop » De 10 beste duurzame laptops

De 10 beste duurzame laptops

AANBIEDINGEN / DESKTOP PC / GAMING / LAPTOP / RANDAPPARATUUR / TABLET

Duurzame laptop kopen – Een duurzame laptop is net iets groener dan een gewone notebook. Een laptop die gemaakt is van gerecycled materiaal is daar een voorbeeld van. Een laptop waarbij de fabrikant de kooldioxide-uitstoot van transport, productie en gebruik compenseert. Ook u kunt de planeet helpen door een duurzame laptop aan te schaffen.

01 Beste duurzame laptop 13 inch

Beste duurzame laptop 13 inch: Microsoft Surface Pro 8 – i7/16/512 (Graphite)

Pros

 • Je gebruikt de Surface Pro 8 als laptop én tablet met het touchscreen en de optionele Type Cover.
 • Een Intel EVO processor zit in laptops die aan hoge eisen voldoen, zodat je zeker weet dat hij snel en energiezuinig is.
 • Op een laptop met een 3:2 schermverhouding past veel tekst, wat fijn is tijdens lezen en schrijven.
 • Duurzame laptop

Cons

 • Een Type Cover toetsenbord en touchpen worden standaard niet meegeleverd.

De Microsoft Surface Pro 8 – i7/16/512 Graphite is een krachtig klein apparaat voor op uw bureau. De tablet en laptop worden geleverd met Windows 11, zodat u meteen toegang hebt tot alle nieuwste software. U kunt bedrijfsvideo’s en grote grafische projecten bewerken met behulp van de Intel Core i7 EVO-processor en 16 gigabyte RAM, en meteen aan de slag gaan. U kunt Adobe Indesign en Adobe Premiere Pro gebruiken om uw grafische projecten onderweg te creëren. Je hebt ook 2 USB C-poorten die Thunderbolt 4 en USB 4.0 ondersteunen, zodat je een dockingstation of monitor op je Surface kunt aansluiten. Werk je veel terwijl je onderweg bent? De Surface Pro 8 kan tot 16 uur meegaan bij regelmatig gebruik. Dit zijn de beste duurzame laptops 13 inch van dit moment:

02 Beste duurzame laptop 14 inch

Beste duurzame laptop 14 inch: Apple MacBook Pro 14″ (2021) M1 Pro (10 core CPU/16 core GPU) 32GB/512GB Space Gray

Pros

 • Met de Apple M1 Pro chip multitask je moeiteloos met zware programma’s zoals Final Cut Pro
 • Dankzij 32 gigabyte centraal geheugen werk je zonder haperingen verder terwijl je grote videoprojecten rendert op de achtergrond.
 • Het Liquid Retina XDR beeldscherm heeft een hoog contrast en diepe zwartwaarden, waardoor jouw werk er nog levendiger uitziet.
 • Duurzame laptop

Cons

 • Op de 512 gigabyte SSD heb je beperkte ruimte voor grote foto- en videobestanden.
 • Het scherm van 14,2 inch is te klein om gedetailleerd te werken zonder externe monitoren.

Apple MacBook Pro 14″ (2021), M1 Pro (10 core CPU/16 core GPU) 32 GB/512 GB Space Grey. De Apple M1 Pro-chip heeft meer dan genoeg kracht met CPU’s met tien kernen. Je kunt soepel doorwerken en video’s op de achtergrond renderen, dankzij 32 gigabyte aan centraal geheugen. Het Liquid Retina XDR LCD-scherm met ProMotion zorgt ervoor dat je werk er vloeiend en gedetailleerd uitziet. Dankzij het hoge contrast en de diepe zwarttinten springen de kleuren van het scherm. U ziet elk detail op uw scherm met een resolutie van 3024×644. De batterij van dit model gaat tot 17 uur mee na één keer opladen, dankzij de M1 Pro-chip, die zeer energiezuinig is. Apple MacBook Pro 14″ is met 1,6 kg licht van gewicht, waardoor hij gemakkelijk in een tas mee te nemen is. Dit zijn de beste duurzame laptops 14 inch van dit moment:

03 Beste duurzame laptop 15 inch

Beste duurzame laptop 15 inch: HP Pavilion 15-eg1900nd

Pros

 • Dankzij de MX 450 videokaart renderen je video’s sneller en speel je simpele games als The Sims op deze laptop.
 • Met een Intel Core i7 processor en 16 gigabyte werkgeheugen, multitask je met zware programma’s zoals Adobe Photoshop.
 • Met Windows Hello en de vingerafdrukscanner log je met jouw vingerafdruk in op Windows zonder dat je een wachtwoord gebruikt.
 • Duurzame laptop

Cons

 • Om zwaardere games als Fornite te spelen, heb je minimaal een GTX 1050 videokaart nodig.

Met de HP Pavilion 15-eg1900nd kunt u uw foto’s bewerken in Photoshop en video’s maken in Premiere Pro. Met de MX450 videokaart kunt u eenvoudige games spelen, zoals Minecraft en The Sims. U kunt naar Spotify-muziek luisteren terwijl u uw foto’s retoucheert. Met 16 gigabyte kunt u meerdere programma’s tegelijk uitvoeren. De vingerafdrukscanner wordt gebruikt om in te loggen. Het gebruik van de vingerafdrukscanner is sneller en veiliger dan het intypen van een wachtwoord. Voel je je ongemakkelijk bij de warmte? Wilt u liever buiten werken? Het scherm is ontspiegeld, zodat je geen last hebt van de zon die erdoorheen schijnt. U kunt Netflix kijken in uw tuin of op uw balkon. De Bang & Olufsen-luidsprekers zijn zo afgesteld dat het geluid helder wordt weergegeven en u de stemmen kunt horen. U kunt zelfs doorwerken als de zon ondergaat. U kunt de juiste knoppen vinden met het toetsenbord met achtergrondverlichting, zelfs als het donker is. Dit zijn de beste duurzame laptops 15 inch van dit moment:

04 Beste duurzame laptop 16 inch

Beste duurzame laptop 16 inch: Apple MacBook Pro 16″ (2021) M1 Pro (10 core CPU/16 core GPU) 16GB/1TB Space Gray

Pros

 • Dankzij de Apple M1 Pro chip multitask je moeiteloos met zware programma’s zoals Final Cut Pro
 • Het Liquid Retina XDR beeldscherm heeft een hoog contrast en diepe zwartwaarden, waardoor jouw werk er nog levendiger uitziet.
 • Door de krachtige 16 core GPU renderen grote videobestanden sneller.
 • Duurzame laptop

Cons

 • Multitask je veel met zware grafische toepassingen zoals Final Cut Pro of Maya? Dan raden we een model met M1 Max chip aan.

Apple MacBook Pro 16″ (2021), M1 Pro (10-core CPU/16-core GPU) 16 GB/1 TB Space Grey, je kunt naadloos multitasken met zware programma’s, zoals Final Cut Pro. Krachtig genoeg is de Apple M1 Pro-chip, die een 16-core GPU heeft. Het 16-inch Liquid Retina XDR LCD-scherm heeft levendige kleuren en zwarttinten. Dankzij de resolutie van het scherm van 3456 x 2234 zie je zelfs de kleinste details. De ProMotion-technologie en een maximale verversingssnelheid van 120 Hz zorgen ervoor dat beelden snel worden weergegeven. De batterij van de Apple MacBook Pro 16″ gaat tot 21 uur mee na één keer opladen. Je kunt de Apple MacBook Pro 16″ gemakkelijk een hele dag mee op pad nemen. Dit zijn de beste duurzame laptops 16 inch van dit moment:

05 Beste duurzame laptop 17 inch

Beste duurzame laptop 17 inch: HP 470 G8 43A44EA

Pros

 • Op Windows 10 Pro zijn je bestanden beter beveiligd en log je via Remote Desktop in op een andere computer binnen jouw domein.
 • Met een Intel Core i5 processor en 8 gigabyte werkgeheugen bewerk je foto’s en multitask je tussen lichte programma’s zoals Office.
 • Je hebt minder last van reflectie, lichtinval en vette vingerafdrukken met het anti-reflecterende beeldscherm.
 • Duurzame laptop

Cons

 • Bewerk je video’s? Kies dan een laptop met minimaal een Intel Core i7 of AMD Ryzen 7 processor.
 • Een 17 inch laptop is groter en zwaarder dan de meeste laptops. Als je jouw laptop vaak met je meeneemt, is een kleiner formaat aanbevolen.

De HP 470G8 43A44EA 17-inch laptop is ideaal voor fotobewerking en zakelijk gebruik. Dankzij de Intel Core i5 processor met 8 gigabyte werkgeheugen kunt u foto’s bewerken of multitasken tussen lichte programma’s zoals Microsoft Office. Heeft u een lege batterij? U hoeft zich geen zorgen te maken. In slechts 30 minuten kan HP Fast Charge uw laptop opladen tot 50%. Windows 10 Pro maakt het eenvoudig om op afstand verbinding te maken met uw kantoorsystemen. Hierdoor worden uw bestanden veiliger. Het antireflecterende scherm houdt licht en vingerafdrukken tegen. U kunt zelfs buiten werken op een zonnige dag. Dit zijn de beste duurzame laptops 17 inch van dit moment:

06 Beste duurzame laptop van Acer

Beste duurzame laptop van Acer: Acer Aspire Vero AV15-51-574G

Pros

 • Deze duurzame laptop bestaat uit gerecycled materiaal en heeft een eigen app voor energiebesparing.
 • Dankzij de Intel Core i5 processor en 16 gigabyte werkgeheugen bewerk je probleemloos grote fotobestanden terwijl je applicaties op de achtergrond draait.
 • Via Windows Hello en de vingerafdrukscanner log je met jouw vingerafdruk in op Windows zonder dat je een wachtwoord gebruikt.
 • Duurzame laptop

Cons

 • Bewerk je video’s? Kies dan een laptop met minimaal een Intel Core i7 of AMD Ryzen 7 processor.
 • Deze laptop produceert geluid bij intensieve taken zoals fotoshoppen of multitasken.

Met de Acer Aspire Vero AV15-554-574G kunt u eenvoudig foto’s bewerken en multitasken. U kunt uw foto’s bewerken terwijl u tegelijkertijd programma’s als Skype, Spotify en Microsoft Word uitvoert. Dankzij 16 gigabyte aan werkgeheugen en de Intel Core i5-processor wordt de Aspire niet trager. Open de behuizing en leg uw vinger op de vingerafdrukscanner. Zo logt u snel in zonder lange wachtwoorden te typen. Wilt u ’s avonds doorwerken? Zet de toetsenbordverlichting aan om ook in het donker door te werken. De Acer Aspire Vero, gemaakt van gerecycled plastic, is eenvoudig te upgraden, te repareren en te recyclen. Dit zijn de beste duurzame laptops van Acer van dit moment:

07 Beste duurzame laptop van Apple

Beste duurzame laptop van Apple: Apple MacBook Pro 16″ (2021) M1 Pro (10 core CPU/16 core GPU) 16GB/2TB Space Gray

Pros

 • Dankzij de Apple M1 Pro chip multitask je moeiteloos met zware programma’s zoals Final Cut Pro
 • Het Liquid Retina XDR beeldscherm heeft een hoog contrast en diepe zwartwaarden, waardoor jouw werk er nog levendiger uitziet.
 • Door de krachtige 16 core GPU renderen grote videobestanden sneller.
 • Duurzame laptop

Cons

 • Als je jouw MacBook dagelijks mee op pad neemt, raden we een 14″ model aan.
 • Multitask je veel met zware grafische toepassingen zoals Final Cut Pro of Maya? Dan raden we een model met M1 Max chip aan.

Apple MacBook Pro 16″ (2021), M1 Pro (10-core CPU/16-core GPU) 16 GB/2 TB ruimte grijs, stelt je in staat naadloos te multitasken met zware programma’s zoals Final Cut Pro. Krachtig genoeg is de Apple M1 Pro-chip, die een 16-core GPU heeft. Het 16-inch Liquid Retina XDR LCD-scherm heeft levendige kleuren en zwarttinten. De resolutie van het scherm van 3456 x 2234 geeft zelfs de kleinste details kristalhelder weer. De ProMotion-technologie en een maximale verversingssnelheid van 120 Hz zorgen ervoor dat beelden snel worden weergegeven. De batterij van de Apple MacBook Pro 16″ gaat tot 21 uur mee na één keer opladen. Je kunt de Apple MacBook Pro 16″ gemakkelijk een hele dag mee op pad nemen. Dit zijn de beste duurzame laptops van Apple van dit moment:

08 Beste duurzame laptop van Asus

Beste duurzame laptop van Asus: Asus Zenbook Pro 15 OLED UM535QE-KY191W

Pros

 • Dankzij de NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti videokaart speel je games als Call of Duty Warzone op de hoogste instellingen.
 • Door het OLED scherm heb je een beeld met een hoge contrastratio en natuurgetrouwe kleuren.
 • Met een AMD Ryzen 7 processor en 16 gigabyte werkgeheugen, multitask je met zware programma’s zoals Photoshop of stream je gameplay naar Twitch.
 • Duurzame laptop

Cons

 • Sluit de oplader altijd aan tijdens het gamen, anders haal je minder goede prestaties en is de batterij binnen enkele uren leeg.

De Asus Zenbook Pro 15OLED UM535QE-KY191W ondersteunt ultra-instellingen en hoge framerates voor games zoals Call of Duty Warzone. Dit is mogelijk dankzij de NVIDIA GeForce RTX3050 Ti videokaart. Het OLED-scherm zorgt ervoor dat je elk detail kunt zien en accentueert het kleurcontrast, waardoor je games meer van het scherm knallen. Het gaat niet alleen om gamen met een AMD Ryzen 7-processor en 16 gigabyte aan werkgeheugen. Je kunt video’s bewerken, games streamen naar Twitch, of meerdere programma’s tegelijk gebruiken. Je kunt naar je favoriete afspeellijst luisteren terwijl je aan rapporten werkt of e-mails beantwoordt via de Sonic Master-speakers. Dit zijn de beste duurzame laptops van Asus van dit moment:

09 Beste duurzame laptop van HP

Beste duurzame laptop van HP: HP OMEN 16-b1977nd

Pros

 • De OMEN Tempest Cooling technologie voorkomt oververhitting van je laptop, zodat je ook in het heetst van de strijd verder gamet.
 • Met een 12e generatie Intel processor en DDR5 werkgeheugen behaalt je laptop hogere prestaties en is hij toekomstbestendiger dan met oudere generaties.
 • Deze laptop heeft een 16 inch beeldscherm in een 15 inch behuizing, waardoor je meer schermruimte hebt dan bij andere laptops met hetzelfde formaat.
 • Duurzame laptop

Cons

 • Sluit de oplader altijd aan tijdens het gamen, anders haal je minder goede prestaties en is de batterij binnen enkele uren leeg.
 • Voor het ontwerpen van 3D projecten heb je een Intel Core i9 of AMD Ryzen 9 processor en een RTX videokaart nodig.

U kunt uw favoriete games spelen op de 16-inch HP OMEN 16-1977nd gaming notebook. Deze HP is gebouwd van gerecyclede materialen. Deze HP is een duurzame optie zonder in te leveren op kwaliteit. Het nieuwe model heeft een 16-inch scherm en een lichtere 15-inch behuizing. De OMEN Tempest-koelingstechnologie houdt de laptop koel, zodat je nog steeds intens kunt gamen. De gaminglaptop is voorzien van een 12e generatie Intel Core i7-processor en 32 gigabyte DDR5- en DDR5-werkgeheugen. Deze laptop is klaar voor de toekomst en biedt betere prestaties dan oudere modellen. Met de NVIDIA GeForce RTX3070 videokaart kun je Elden Ring op de hoogste instellingen spelen. Het QHD-scherm geeft ook scherpere beelden weer. Het QHD-scherm geeft snel bewegende beelden weer met een vloeiende snelheid van 165 hertz. Dit is niet alleen handig voor fotografen, maar ook voor andere gebruikers. Dit zijn de beste duurzame laptops van HP van dit moment:

10 Beste duurzame laptop van Microsoft

Beste duurzame laptop van Microsoft: Microsoft Surface Pro 8 – i5/8/256 (Platinum)

Pros

 • Je gebruikt de Surface Pro 8 als laptop én tablet met het touchscreen en de optionele Type Cover.
 • Een Intel EVO processor zit in laptops die aan hoge eisen voldoen, zodat je zeker weet dat hij snel en energiezuinig is.
 • Op een laptop met een 3:2 schermverhouding past veel tekst, wat fijn is tijdens lezen en schrijven
 • Duurzame laptop

Cons

 • Bewerk je video’s? Kies dan een laptop met minimaal een Intel Core i7 of AMD Ryzen 7 processor.
 • Een Type Cover toetsenbord en touchpen worden standaard niet meegeleverd.

De Microsoft Surface Pro 8 Platinum is een krachtige kleine machine die op uw bureau kan worden geplaatst. De tablet en laptop worden geleverd met Windows 11, zodat u beschikt over de nieuwste software. U kunt multitasken en foto’s bewerken met behulp van 8 gigabyte RAM en de Intel Core i5 EVO-processor van de 11e generatie. U kunt onderweg Adobe Indesign en Adobe Photoshop draaien, zodat u aan de slag kunt met uw grafische projecten. Je hebt ook 2 USB C-poorten die Thunderbolt 4 en USB 4.0 ondersteunen, zodat je een dockingstation of monitor op je Surface kunt aansluiten. Bent u een mobiele werker? Maak je dan geen zorgen. Regelmatig gebruik van de Surface Pro 8 kan tot 16 uur batterijduur opleveren. Dit zijn de beste duurzame laptops om te kopen van Microsoft van dit moment:

11 Beste duurzame laptop van Lenovo

Beste duurzame laptop van Lenovo: Lenovo ThinkPad T14 G2 20W000Q0MH

Pros

 • Op Windows 10 Pro zijn je bestanden beter beveiligd en log je via Remote Desktop in op een andere computer binnen jouw domein.
 • Met een Intel Core i7 processor en 16 gigabyte werkgeheugen bewerk je probleemloos grote foto- of videobestanden terwijl je programma’s op de achtergrond draait.
 • Je draagt bij aan duurzaamheid als je deze laptop koopt, want Lenovo compenseert de CO2 uitstoot.
 • Duurzame laptop

Cons

 • Het scherm is met 14 inch vrij klein. Om comfortabel en ergonomisch te werken, sluit je een externe monitor aan.

De 14-inch Lenovo ThinkPad T14G2 20W000Q0MH laptop is ideaal voor multitasking en videobewerking. U kunt grote bestanden bewerken en programma’s uitvoeren terwijl u werkt met de Intel Core i7-processor. Deze Lenovo maakt zich geen zorgen over uw privacy. Veilig inloggen doe je snel met de vingerafdrukscanner. De schuif beschermt je webcam. Met Windows 10 Pro kun je op afstand verbinding maken met kantoorsystemen en zijn je bestanden beter beveiligd. Dankzij het anti reflecterende scherm heeft u ook geen last van het licht. U kunt zelfs op een zonnige dag buiten werken. Wilt u toch ’s nachts werken? Zelfs als het donker is, kunt u de sleutels vinden die u nodig hebt. Dit zijn de beste duurzame laptops van Lenovo van dit moment:

Hoe kies je een duurzame laptop?

Wat maakt een laptop duurzaam? Een refurbished of tweedehands laptop is duurzamer dan een nieuwe, omdat er materialen worden bespaard en bestaande hulpbronnen worden gebruikt. Een refurbished laptop verbruikt minder energie dan een nieuwe, in tegenstelling tot grotere apparaten zoals koelkasten. Laptops ouder dan tien verbruiken minder energie omdat ze geen gigantische grafische kaarten of harde schijven hebben.

De mogelijkheid om de laptop te repareren en te upgraden is een ander aspect van de duurzaamheid, en dit is milieuvriendelijker dan de hele laptop te moeten vervangen.

Een laptop met een verwijderbare batterij is een goede keuze. U kunt ook het RAM-geheugen en de harde schijf van een laptop vervangen. Het is niet verwonderlijk dat laptops met lagere prijzen op de lange termijn duurder zijn, omdat het moeilijk is om onderdelen te repareren of te upgraden. Aan de andere kant zijn zakelijke laptops betaalbaarder omdat ze gemakkelijk kunnen worden gerepareerd en geüpgraded. Op de website Ifixit kunt u de repareerbaarheid en beschikbaarheid van populaire laptops controleren.

Een goede tip voor wie op zoek is naar milieuvriendelijke laptops, is ervoor te zorgen dat de laptop TCO-gecertificeerd is. TCO-gecertificeerd betekent dat de laptop tijdens zijn hele levensduur, van ontwerp tot verwijdering, minder impact heeft gehad op het milieu en de maatschappij. TCO kan ook andere soorten elektronische apparaten certificeren, en het is de moeite waard om hiernaar te zoeken.

Zoek naar bedrijven met een beleid dat duurzaamheid bevordert wanneer u op zoek bent naar een laptop.

Verantwoorde winning van mineralen – om conflictmineralen te vermijden, met name tantaal, tin en wolfen (3TG), die vaak op onethische wijze worden gewonnen in de Democratische Republiek Congo. Uitfasering van giftige chemicaliën, zoals PVC, broomhoudende brandvertragers en ftalaten.

Bekijk tot slot de jaarlijkse duurzaamheidsverslagen of andere documentatie over milieurapportage van het bedrijf. Kijk verder dan de samenvatting om zinvolle, op gegevens gebaseerde stappen in de richting van meer duurzaamheid te vinden.

Lenovo
Ik ben een enorme fan van de ThinkPads van Lenovo. Ik typ dit op een X1 Carbon die ik hooguit vier jaar heb gehad. Hij was gereviseerd. Ik zal waarschijnlijk een andere ThinkPad kopen als het tijd is om mijn huidige te vervangen. Ik weet dat Lenovo een aantal van de duurzaamste laptops op de markt produceert.

Op 1 maart 2021 waren 73 Lenovo-laptopmodellen TCO-gecertificeerd. Twee van deze modellen zijn nieuwer dan de mijne! X1 Carbon-modellen. De ThinkPad L-serie laptops zijn de echte winnaars. Deze laptops zijn de meest milieuvriendelijke van Lenovo, met een laag energieverbruik (en een verlaging van de bedrijfskosten met 40%). Deze laptops bevatten 30% meer gerecycled materiaal na consumptie dan andere ThinkPads en merken. De laptops hebben een beeldscherm met led-achtergrondverlichting en zijn Energy Star- en EPEAT Gold Standard-gecertificeerde energiebeheerders. Ze zijn ook recyclebaar en worden geleverd in minimalistische verpakkingen.

Lenovo publiceert jaarlijks een duurzaamheidsrapport en heeft zijn milieuvoetafdruk in al zijn activiteiten aanzienlijk verkleind. Zo geven ze de voorkeur aan goederenvervoer per spoor en beperken ze het gebruik van gevaarlijke stoffen door hun leveranciers. Bovendien hebben ze zich ertoe verbonden de totale uitstoot tussen 2010-2050 met 40-70% te verminderen. De vroege verwezenlijking van tussentijdse doelstellingen heeft hen geholpen hun streefcijfer voor broeikasgasreducties te verhogen.

Lenovo heeft zijn broeikasgasemissies in Scope 1 en Scope 2 met 92% verminderd ten opzichte van 2009/2010. Ze hebben ook zonnepanelen geïnstalleerd om de activiteiten in de VS van stroom te voorzien. In 2020 heeft Green Freight Asia hen een 3-Leaf-certificaat toegekend voor hun inspanningen om de emissies in verband met vervoer, materialen en goederen te verminderen. Ze hebben ook een closed-loop programma post-consumer om kunststoffen te recyclen. Dit closed-loop recyclingsysteem heeft ertoe geleid dat 66 Lenovo-producten gerecycleerde kunststoffen bevatten, tegenover 21 vorig jaar. Ze gebruiken plastic in één kleur (zwart) voor de meeste van hun plastic onderdelen, waardoor het vervangen, repareren en recyclen van plastic veel eenvoudiger is dan bij meerkleurige laptops.

Lenovo is ook een leider op het gebied van gelijkheid en diversiteit, zoals blijkt uit de 2020 Bloomberg Gender-Equality Index en de 2019 Human Rights Campaign Corporate Equality Index. Met een AA-rating op de Hang Seng Corporate Sustainability Index van 2019 was het bedrijf ook de meest succesvolle overall in de IT-industrie.

Lenovo heeft ook concrete stappen ondernomen om het gebruik van BFR’s, en pvc uit te bannen en heeft de meeste daarvan verwijderd uit zijn ThinkPad-notebooks. Ze worden nog wel gebruikt in netsnoeren en kabels, wisselstroomadapters, planaire ASM’s (subkaarten, connectoren en sommige modulaire onderdelen), alsook in netsnoeren, kabels, enkele modules, connectoren, Ze hebben PBDE’s en PBB’s geëlimineerd uit hun producten. PVC wordt niet gebruikt in netsnoeren of kabels. Alle ThinkPad-notebooks zijn voorzien van halogeenarme printplaten.

De meeste server- en pc-platforms van Lenovo hebben een Energy Star-certificaat, wat betekent dat ze energie-efficiënter zijn dan de rest. Gebruikers kunnen ook gratis firmware-updates downloaden om batterijproblemen te verhelpen in plaats van ze te vervangen door defecte exemplaren.

Hoewel er in het verleden kritiek was op hun beleid inzake de winning van conflictmineralen, heeft Lenovo dit voor 2020 verbeterd. Hun conflictvrije status is verbeterd tot 97% in 2020, vergeleken met 89% het jaar daarvoor.

Apple MacBook
Apple MacBooks zijn een uitstekende keuze voor het milieu. Deze machines zijn voornamelijk gemaakt van recyclebaar, vaak gerecycled metaal (aluminium) en glas in plaats van plastic. Apple biedt ook een programma genaamd “Take-Back”, waarbij je tegoed kunt krijgen voor nieuwe Apple producten als je je oude Apple producten recycleert. Het bedrijf is gemotiveerd om laptops te produceren die gemakkelijk kunnen worden gedemonteerd en gerecycled. Je zou tot €1530 terug kunnen krijgen als je je MacBook Pro inruilt voor andere Apple producten. Een MacBook Air zou tot 600 euro kunnen opleveren, en een MacBook tot 380 euro.

deze duurzame laptop staat open geklapt met het scherm aan
Duurzame laptop van Apple

MacBooks zijn bovendien zeer energiezuinig en bevatten geen kwik, arsenicum of pvc-plastic. Apple heeft publiekelijk verklaard dat het in 2030 al zijn producten volledig op basis van schone energie zal maken. De kantoren, datacentra en winkels van Apple worden gevoed met hernieuwbare elektriciteit, en hun activiteiten zijn ook koolstofneutraal. Ondanks het toegenomen energieverbruik van Apple is de CO2-uitstoot van het bedrijf sinds 2011 met 71% gedaald.

De 16-inch MacBook Pro heeft indrukwekkende milieuspecificaties. De laptop is voor 100% gemaakt van hernieuwbare energie bij alle eindassemblageleveranciers, verbruikt 65% minder stroom dan de ENERGY STAR(r)-energiezuinigheidslimiet en is gemaakt van 100% gerecycled tinsoldeer, 35% gerecycled plastic en koolstofarm aluminium. Het glas van het beeldscherm bevat geen arseen, het beeldscherm met achtergrondverlichting bevat geen kwik, geen broomhoudende vlamvertragers, geen pvc en geen beryllium, en de MacBook Pro is verpakt in verantwoorde gerecyclede verpakkingen die 83% minder plastic bevatten dan de vorige generatie.

De koolstofuitstoot voor de MacBook Pro 16-inch bedraagt 394 kg, van productie tot verwijdering. Indien op de juiste wijze gerecycled door Apple, is dit cijfer bij benadering. Apple heeft in 2018 een UL Zero Waste to Landfill-certificering gekregen, wat betekent dat deze toeleveranciers geen afval naar vuilstortplaatsen sturen als gevolg van de productie van MacBook Pro.

Asus
Onder de TCO Certified ASUS-laptops bevinden zich acht momenteel vermelde ASUS-laptops. Twee daarvan hebben uitstekende repareerbaarheidsscores op Ifixit: Asus Chromebook 2016 (9/10) en Asus Zenbook 2012 UX32VD-12 (12/10). De Chromebook gebruikt alleen kruiskopschroeven en modulaire componenten, waardoor het eenvoudig is om oude onderdelen snel te verwisselen. Eenvoudige toegang tot alle functies is mogelijk op de Zenbook, en ook de batterij kan snel en eenvoudig worden vervangen.

Het bedrijf ASUS TeK behaalde in 2019 100% Energy Star-conformiteit op alle notebooks en overtrof daarmee de energie-efficiëntienormen met 26%. Asus leverde computerrecyclingservices in 74% van de wereldwijde markten, met een recyclingpercentage van 14,6% van de wereldwijde verkoop. De LEED Platinum-certificering werd toegekend aan het nieuwe hoofdkantoor van Asus, wat het hoogste niveau van groene bouwcertificering is.

Asus heeft een sterke staat van dienst als het gaat om het als eerste bereiken van verschillende milieu mijlpalen. In 2009 creëerden ze de eerste koolstof neutrale notebook en in 2016 het eerste Zero Waste to Landfill-gecertificeerde IT-hoofdkantoor voor consumenten. In 2017 was Asus het eerste Aziatische consumententechnologiebedrijf dat een Social ROI-rapport (Social Return on Investment) publiceerde. Ook publiceerden ze in 2017 de eerste Environmental Profit and Loss reports (EP&L). Asus was het eerste elektronicabedrijf dat in 2019 ISO 20400 Sustainable Procurement gecertificeerd kreeg. Deze certificering stelt hen in staat om duurzaam supply chain management te implementeren.

Helaas heeft Asus niet de beste staat van dienst gehad op het gebied van minerale sourcing. Ze beweren nu dat 100% van het goud, tantaal, tin en wolfraam van hun producten in 2019 afkomstig was van gekwalificeerde smelters. Ethical Consumer gaf het bedrijf de beste beoordeling in 2019 voor hun conflictmineralenbeleid omdat ze nu een solide aanpak hebben.

Asus heeft het gebruik van PVC met 27% verminderd ten opzichte van 2016 en heeft zich gecommitteerd aan het verminderen van het gebruik van halogeen vlamvertragers. In 2019 voldeed 87,1% aan de GreenASUS Halogen-Free Technical Standard. Dit komt overeen met hun doelstelling om in 2020 85% halogeenvrije producten te hebben. Ze hebben geen duidelijk plan om het gebruik van PVC en BFR’s in elektronica uit te bannen.

Dell
Dell produceert enkele van de meest duurzame laptops, waaronder de Dell Latitude E52702017, die Ifixit moeiteloos repareert. Met deze laptop kunt u gemakkelijk de batterij, trackpad knoppen en het toetsenbord vervangen en RAM en solid-state drives (SSD) upgraden. De instructies voor demontage en reparatie zijn duidelijk en gedetailleerd. U kunt elk onderdeel thuis repareren of vervangen, of het professioneel laten repareren of upgraden.

TCO Certified laptops van Dell zijn verkrijgbaar in vele modellen. Het bedrijf publiceert ook een jaarlijks Maatschappelijk Verslag waarin de milieu- en sociale impact van het bedrijf in detail wordt beschreven. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren aanzienlijke stappen gezet om het energieverbruik van producten te verminderen, de duurzaamheid van verpakkingsmaterialen te vergroten en de uitstoot van broeikasgassen in Dell-kantoren te verminderen. Dit is deels te danken aan de toenemende afhankelijkheid van hernieuwbare energiebronnen, en het bedrijf heeft ook de milieueffecten van zijn producten gedurende hun hele levenscyclus verminderd. Dell werkt ook samen met leveranciers om het gebruik van giftige chemicaliën te helpen uitbannen.

Dell heeft zich ten doel gesteld om zijn absolute uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met de helft te verminderen ten opzichte van 2011. Het bedrijf is ook van plan om tegen 2030 75% hernieuwbare energie te gebruiken en 100% in 2040. Dell is ook van plan om de energie-intensiteit van zijn producten in 2021 met 80% te verlagen ten opzichte van 2012.

Dell heeft een beleid voor het gebruik van chemische stoffen aangenomen. Het bedrijf blijft het gebruik van broomhoudende vlamvertragers (BFR’s) en PVC uit laptops en andere computerapparatuur verbannen. De eliminatie van vier ftalaten (DEHP en BBP, DBP, DBP, DIBP).

Wat conflictmineralen betreft, heeft Dell een strikt beleid inzake verantwoorde bevoorrading, en probeert het bedrijf mineralen uit landen die zorgen baren, zoals de Democratische Republiek Congo, te vermijden. Er is echter bezorgdheid geuit over Dell’s toeleveringsketens van kobalt en de mogelijkheid dat Dell, Nike en andere wereldmerken profiteren van dwangarbeidskampen in China en de detentie van Oeigoeren.

HP
Veel HP-laptops zijn duurzaam en hebben een TCO-certificaat, en ook Ifixit geeft ze hoge scores. Met gemakkelijke toegang tot SSD, RAM, batterijen, beeldschermen en modulair bewegende onderdelen zoals luidsprekers, trackpad en ventilator, zijn de EliteBook-modellen eenvoudig te repareren. Ze hebben ook standaardschroeven die geen speciaal gereedschap vereisen. Ifixit noemt de volgende als enkele van de topopties:

HP EliteBook x360 830 G7 – 2020
HP EliteBook 840 G7 2020
EliteBook 800 G5 2020
HP ProBook 440 G7 2020
HP Elitebook x360 1040 G5 2020.
Deze optie wordt geleverd met voor de gebruiker toegankelijke reparatiedocumenten. Het gebruik van kleefmiddelen en breekbare clips om de onderdelen vast te zetten, maakt de reparatie iets complexer dan bij de andere modellen.

De lancering van de Elite Dragonfly-laptop door HP oogstte in 2019 aandacht in Forbes en andere publicaties. De laptop, die lichtgewicht en high-spec was, was HP’s eerste die gemaakt was van oceaangebonden kunststoffen. Dit betekent dat plastics die van stranden, waterwegen en kustlijnen werden gehaald, niet in de oceanen terecht mochten komen. HP is van plan om tegen 2025 30% gerecycled plastic in zijn producten te gebruiken, in tegenstelling tot de huidige 7%. Dit schept lokale banen en verhoogt de vraag naar PET-flessen van de stranden en waterwegen.

HP heeft ook toegezegd het mondiale waterverbruik tegen 2025 met 15% te verminderen. Dit is een vermindering van 15% ten opzichte van 2015. Het bedrijf is van plan om de wereldwijde Scope 1- en Scope 2-emissies van broeikasgassen door wereldwijde activiteiten tussen 2025 en 2025 met 60% te verminderen. Dit is vergeleken met 2015. Zij zijn van plan om 100% hernieuwbare elektriciteit te gebruiken tegen 2035 en 60% tegen 2025. Daarnaast heeft het bedrijf toegezegd om tegen 2025 30% van zijn post-consumer gerecycled plastic te gebruiken in HP’s systemen en het portfolio printproducten. HP streeft er ook naar om de uitstoot van broeikasgassen in verband met productgebruik tegen 2025 met 30% te verminderen ten opzichte van 2015.

Hoewel HP geen vast beleid heeft met betrekking tot giftige chemicaliën, biedt het wel vage toezeggingen om het gebruik van pvc en broomhoudende vlamvertragers en andere onruststokers te verminderen. Het bedrijf heeft een solide beleid inzake de winning van mineralen en is lid van het Responsible Mining Initiative.

Hoe duurzaam is een laptop?

Het maakt niet uit of je een desktop of een laptop koopt. Het maakt een enorm verschil in het milieu. Een laptop kan gemaakt worden met 75% minder materialen en grondstoffen dan een desktop. Een laptop verbruikt jaarlijks ook ruim 70% minder energie, namelijk 55 kWh.

De beste merken

Voor de lijst met de beste duurzame laptops hebben we alleen de beste merken beoordeeld. Dit zijn bekende merken als Acer, Apple, Asus, HP, Lenovo en Microsoft. Door een van deze merken te kiezen, maak jij de beste keus!

Hoe hebben we deze lijst met de beste duurzame laptop gemaakt?

We gebruiken onze persoonlijke ervaringen om deze lijst met de beste duurzame laptop samen te stellen. Voor het samenstellen van deze lijst hebben we ook beoordelingen van grotere en kleinere aanbieders als bol.com en coolblue gebruikt. Maar ook de testresultaten van onafhankelijke vergelijkingswebsites gebruikt als de consumentenbond en tweakers.

Laptopzone – Onafhankelijk de beste laptop reviews!